Pustni nastop na Igu

Na pustni torek, 13.2.2018, je OŠ Ig potekal polletni nastop učencev glasbene šole Emil Adamič. Pust je bil odličen razlog za nastop v maskah in maskiranje treme, ki je prisotna ob tovrstnih nastopih, so otroci uspešno pregnali. Poslušalci so v velikem številu napolnili celotno šolsko avlo, s čimer so nastopajočim vlili dodaten elan, da se izkažejo.

Glasbena šola na Igu deluje tretje leto in število ter raznolikost instrumentov je iz leta v leto večje. Nastopilo je 38 učencev, od skupno 47 vpisanih. Nekateri odsotni so zboleli, spet drugi so se odpravili na predčasne počitnice, nekateri pa morajo svoje zvočne veščine pred javnim nastopanjem še malo izbrusiti.

Tokrat smo lahko prisluhnili učencem na klavirju, kitari, harmoniki, violini, trobenti, rogu, klarinetu, prečni in kljunasti flavti. Na klavinovi jih je spremljala Maruša Frelih, učiteljica klavirja. Izzveneli so preprosti ljudski napevi, s katerimi se srečujejo predvsem učenci prvih razredov, saj je učenje melodij, ki so poznane in igrane po posluhu, mnogo lažje. V nadaljevanju so nastopili učenci višjih razredov, ki so se predstavili s skladbami tujih avtorjev ter skladbe že izvajali v duetih. Na klavinovi so se izkazali pianisti z igranjem štiri oz. šest-ročnih skladb, kar je bilo poslušalcem v posebno razvedrilo. Vsi nastopajoči so bili simpatični in vložen trud je obrodil sadove.

Kljub veselju in želji po znanju instrumenta, se je tudi tokrat beseda ustavila pri razumevanju pomembnosti redne vaje in discipline, ki jo prinaša učenje glasbe. Učitelji in starši otrokom stojimo ob strani, jih vzpodbujamo, vendar le redna vadba omogoči napredek in zadovoljstvo ob igranju.

Znanje in delovne navade, ki jih pridobijo učenci v času nižje glasbene šole, jih bo spremljalo skozi celo življenje, zato je vredno vztrajati in zmagovati. Tudi pustni nastop je bil ena izmed takšnih malih in sladkih zmag. In kakor se za nastope spodobi, so se tudi tokrat nastopajoči sladkali, s krofi, seveda.

Maja Anžur Kajzer

Pustni nastop Ig net