Učenci Glasbene šole Emil Adamič na potovanju v Italiji

Kar nekaj učencev glasbene šole Emil Adamič sodeluje tudi v Godbi Dobrova-Polhov Gradec, ki je med prvomajskimi prazniki odšla na potovanje v italijansko mesto Assisi, v pokrajino Perugia v deželo Umbrija.

Mladina je v velikem pričakovanju nestrpno odštevala zadnje dni pred spomladanskimi počitnicami in sredi noči prvega prostega dne smo se poln avtobus in kombi godbenikov ter njihovih družin odpeljali proti Italiji. Lahko si predstavljate, da kljub nočnim uram, v dobri družbi marsikdo ni mislil na spanje. Zjutraj smo najprej prispeli pred muzej hitrih lepotcev v Modeni. Ferrarijevi avtomobili zbrani na enem mestu so nam bili za eno uro povsem dostopni. Pred muzejem so godbeniki po ogledu s korakanjem in igranjem popestrili dan ostalim obiskovalcem teh krajev. Po še nekaj urah vožnje skozi razgibano pokrajino na obrobju Apeninov smo prispeli v mesto Rivotorto in si ogledali cerkev, v kateri je lopa za shranjevanje orodja, kjer je za časa življenja nekaj časa prenočeval sv. Frančišek s svojimi brati. Tu smo lahko ujeli svoje duše, ki so morale prepotovati toliko kilometrov. Po nastanitvi v manjšem, vendar nadvse prijaznem hotelu, je sledila okusna večerja, kjer seveda ni manjkalo testenin, nato pa skupna vaja za prihodnji dan in težko pričakovani zabavni večer. Utrujeni, a z nasmehi na obrazih smo odšli k počitku, saj je bilo potrebno nabrati moči za obisk Frančiškovega mesta Assisi. Starodavno mesto je bilo v soboto milo rečeno preplavljeno z romarji in turisti. V sprevodu so po ulicah ob korakanju zadonele koračnice naših godbenikov. Posebej so se predstavili tudi skupini pihal in tolkal. Čutiti je bilo veselje in dobrodušno naravnanost vseh, tako slovenskih kot italijanskih in tujih obiskovalcev. Po ulicah so se odpirala okna, ljudje so zaplesali na cestah, lastniki lokalov in trgovinic so ploskali v taktu. Vsem smo s ponosom razlagali, da prihajamo iz Slovenije, iz občine Dobrova-Polhov Gradec. Kdor ni razumel, je lahko prepoznal našo zastavo na čelu veselega sprevoda. Seveda smo si vzeli čas tudi za ogled pomembnih zgradb. Znamenite cerkve postavljene na krajih, kjer je živel in deloval veliki svetnik, pričajo o pomembnosti tega človeka, število obiskovalcev v teh časih pa govori o njegovi aktualnosti tudi še po 800 letih. 

V večernih urah je po sveti maši s sodelovanjem godbenikov in staršev ter po okusni večerji v hotelu sledila prireditev Zvezda godbe, kjer je mladina po skupinah predstavljala, kaj vse zna. Prijeten večer je kmalu minil, še kratka noč in čakala nas je vožnja do Mirabilandije. Tu smo si dali duška vsi mladi in malo manj mladi. Dan je z obilico adrenalina kar prehitro minil. Še dolga pot domov in ob polnoči tretjega dne smo bili že na Dobrovi.

Ob koncu teh prazničnih dni lahko rečem, da smo lahko veseli, da imajo naši otroci možnost odraščati v zdravi družbi in dajem na znanje, da so vrata vedno odprta, da mednje stopijo novi člani, ki imajo veselje do glasbe in željo po sodelovanju.

Magdalena Tehovnik