Noč godbe 2019
25. oktober, Športna dvorana na Dobrovi

Če ste že kdaj slišali za koga, da se je izgubil v času in prostoru, to prav zagotovo ne velja za Godbo Dobrova-Polhov Gradec, ki se je na zadnji petek pred jesenskimi počitnicami s pomočjo neverjetnega časovnega stroja in seveda njihovega dirigenta Mateja Rihterja z glasbo lahkotno selila iz enega stoletja v drugega in pri tem prav prijetno razveseljevala množico poslušalcev. Med gosti smo z veseljem opazili tudi predsednika Zveze slovenskih godb, Borisa Selka.

Še vedno mlada Godba Dobrova-Polhov Gradec s pobudnikom in ves čas njenim predsednikom Borutom Dolinarjem deluje 8 let. Tovrstni celovečerni letni koncert v tako velikem obsegu je bil že njen četrti po vrsti. Godba prav tako četrto leto zapored pred svojim letnim koncertom izda tudi svoje glasilo, ki hkrati vabi na veliki letni dogodek na območju Občine Dobrova-Polhov Gradec in tudi širše sicer precej odmevni koncert. V glasilu so zajeti vsi večji dogodki preteklega leta in nove godbene pridobitve ter zanimivosti, redno pa je vključen tudi intervju z znano osebo v slovenskem prostoru. Lani je zanj spregovoril g. Boris Selko, v letošnjem Godbenem trobilu pa smo gostili Jureta Seška, sicer znanega radijskega napovedovalca, hkrati pa tudi povezovalca naše Noči godbe 2019.

Na letošnjem koncertu je že tradicionalno sodeloval Orkester Glasbene šole Emil Adamič in združeni zbor vseh njenih 13-ih podružnic; Dobrove, Polhovega Gradca, Šentjošta, Iga, Šmarje-Sapa,  Preske, Dolenjskih Toplic, Mirne Peči, Straže, Preserja, Dola pri Ljubljani, Žužemberka in Svetega Antona, kar je pomenilo, da je pesem ob spremljavi godbenikov zadonela iz več kot 250 mladih grl. GŠ Emil Adamič je z Godbo Dobrova-Polhov Gradec že ves čas obstoja tesno povezana in še danes zanjo predstavlja zanesljivo in strokovno nepogrešljivo podporo, saj vsa leta njenega delovanja še vedno izpopolnjuje teoretično in praktično glasbeno znanje naših godbenikov.

Pestrosti letošnjega koncerta Noči godbe 2019 botruje časovni stroj, ki ga je pod oder pripeljal dolgoletni godbeni poštar Gregor. Po uspešnem poizkusu pomladitve za 35 let  - iz stroja je namreč namesto poštarja poskočil kar njegov  sin - se je skupaj z voditeljem Juretom in z godbo sprehodil od stvarjenja z Zaratustro, skozi obdobje klasike do 60-ih let preteklega stoletja v svetu in do domačih Avsenikov ter posegel po nekaterih sodobnih skladbah.

Publika je odlično sodelovala in to ne samo z navdušenim ploskanjem. Naš časovni stroj so imeli priložnost preizkusiti tudi trije naključni pari iz občinstva, poročeni več kot dvajset let. Na skladbo so možje lahko zaplesali z 20 let mlajšimi ženami. In zabava in presenečenja so se nadaljevala z Matičevim izvrstnim žvižganjem ob Slovenskih pozdravih, pa s spremljavo pleskarjev z brusnim papirjem, s horjulskimi mažoretami ob Can canu in rokenrolom s Panoramo. Z zadnjo skladbo na letošnjem zopet nepozabnem koncertu pa so naši godbeniki tudi že napovedali temo prihodnje Noči godbe, ki bo 23. oktobra 2020, in to bo filmska glasba.

Dve uri sta minili kot bi mignil in Noč godbe se je nadaljevala ob izvrstni pogostitvi še dolgo v ... noč, seveda!

 

Magdalena Tehovnik (foto: Janez Dolinar)

GALERIJA SLIK