Manca Udovič

Manca Udovič je slovenska pianistka, ki je v zadnjih petnajstih letih svojega glasbenega delovanja nastopila na mnogih koncertih, prireditvah in tekmovanjih. Po končani nižji glasbeni šoli, kjer je bila njena mentorica profesorica Magda Dimnik Kryžanowski, se je vpisala na jazz oddelek Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2010 pa je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu, v razred profesorja Veljka Glodića. Tu je nedavno magistrirala z odliko.
Manca je dobitnica zlate in srebrne plakete na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Večkrat je sodelovala s slovenskim skladateljem Igorjem Deklevo in na RTV Slovenija posnela tudi njegovo Suito v barvah. Zadnje mednarodno tekmovanje, na katerem je osvojila drugo nagrado, je bilo novembra 2014 v Italiji (Vittoria Caffa Righetti Prize).
Že več let spretno združuje svoje zanimanje za klasično in jazz glasbo. Uspešna deluje v različnih komornih zasedbah. Od leta 2013 muzicira v klasičnemu triu Cassiopeia, ki ustvarja pod umetniškim vodstvom eminentnega profesorja Saše Nestorovića. Trio je nanizal številne uspešne koncerte doma in v tujini. Posebej odmevna je bila njihova Božična turneja 2015, z razprodanim Modrim salonom v Ljubljani in razprodano veliko dvorano Domoljuba v Koprivnici na Hrvaškem. Leta 2014 je trio osvojil prvo nagrado na Hrvaškem državnem tekmovanju komornih skupin v Opatiji, leto kasneje pa srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirél v Štanjelu.
Leta 2013 je Manca ustanovila jazz kvartet, ki poleg jazz standardov izvaja tudi njeno avtorsko glasbo. Manca je sodelovala z mnogimi slovenskimi big bandi, kot so: bb KGB Ljubljana, bb Grosuplje, bb RTV Slovenija, bb Zmaji. Z avtorsko glasbo je opremila performans slovenske pesnice Kaje Teržan, ki je letošnja nominiranka za Veronikino nagrado. Na Festivalu Živa književnost sta poleti 2016 skupaj s Teržanovo navdušili s projektom Delta. Z glasbo je Manca opremila tudi dokumentarni film Samo ta glas imam, ki je bil premierno predvajan oktobra leta 2013.
Manca je tudi stalna članica glasbeno-plesne zasedbe Akordika, s katero preigravajo  skladbe iz mjuziklov in avtorske kompozicije.